DC'nin Dijital Platformu: Yeni Bir Çağ mı Başlıyor?


Telekomünikasyon devi AT&T'nin, Time Warner'ı ve alt kuruluşlarını satın almasıyla birlikte DC Comics'in bundan ne ölçüde etkileneceği büyük merak konusuydu. Görünüşe göre 85 milyar dolarlık bu pahalı alımın etkileri yavaştan ortaya çıkıyor. Büyük medya şirketlerinin, belli bir ücret karşılığında yeni filmleri izleyicilerin evlerine kiralamayı planladığı çeşitli tartışmalı projeler üzerinde çalıştığını duymuşsunuzdur. Warner Bros CEO'su Kevin Tsujihara'nın da bir süredir böyle bir proje üzerinde durduğu biliniyordu. İşin televizyon ayağında ise geçtiğimiz günlerde önemli bir gelişme yaşandı. DC'nin yeni dijital platformunun ve bu platformda yayınlayacağı Young Justice ve Titans dizilerinin haberleri geldi. Warner Bros. Digital Networks Group'un geliştirdiği bu yeni platform nasıl olur, gerçekten ihtiyacımız olan bir şey mi ya da nasıl ayakta durur? 

Netflix'in yarattığı kalite ve akabinde gelen popülerlik bugün yeni bir televizyon izleme alışkanlığı ortaya çıkardı. Gerek dünyada gerek ülkemizde bu tarz hizmet sağlayan çeşitli platformların sayısı gitgide artıyor. Bölümün en heyecanlı yerinde araya reklam girmesi ya da günlük hayatın koşuşturmacası yüzünden sevilen bir programın kaçması gibi sinir bozucu problemlere konforlu bir alternatif sunan bu platformların önleri de açık. Anlaşılan DC de bu konforu hayranlarına sağlamak istiyor. Ancak şöyle bir şey var ki DC sadece kendi ürünlerini sunacaksa platformu nasıl dolduracak? Netflix veya Amazon'a baktığımızda oldukça dolu bir içerik listesi söz konusu. Kendi ürünleri dışında başka yapım şirketlerine ait işler, diziler, belgeseller ve sinema filmleri var. Kevin Tsujihara geçen Kasım ayında daha çok DC içeriği sözü vermişti vermesine ama diğer dijital TV platformlarıyla baş etmek zor bir iş olacak gibi gözüküyor. Bu noktada yeni platformun, Titans gibi yeni DC dizilerinin yanı sıra Smallville gibi eski işleri de içeriğine katacağını düşünüyorum. Halen yayın hayatına devam etmekte olan Arrow, Flash, Gotham gibi diğer dizilerin de eski sezonlarına yer verilebilir. Burada güzel olan şey ise televizyon kanallarında yayınlanan bir DC dizisinin iptal olması durumunda bu platformda devam etme ihtimalinin doğması. CW dizileri düşük reytinglere sahip olmalarına rağmen yayından kalkmıyorlar gerçi ama iki sene önce NBC'nin fişini çektiği bir Constantine gerçeğini de unutmamak gerek. Aynı şekilde Supergirl, sezon başında CBS'ten CW'ya transfer olmak zorunda kalmıştı. Gotham'ın da hala 4. sezon onayını alamaması dizinin geleceği ile ilgili soru işaretleri yaratıyor. 


Yine de bu ihtimaller yeni platformun live-action dizi kontenjanını öyle çok ilgi çekici kılmıyor. Muhakkak sadece ismiyle bile heyecanlanmamızı sağlayacak yeni diziler üzerinde çalışılıyordur ancak projenin akıbeti şimdilik Titans'ın cazibesine bağlı gibi duruyor. DC, Titans'la beraber yepyeni bir dizi anlayışına sahip olduğunu kanıtlarsa platformun önü açılır fakat yine CW mantığıyla devam edilirse sıkıntının büyük olduğunu belirtmek gerek. Kimsenin CW tarzı yeni bir DC dizisi daha izlemek için can atmadığı ortada. En basitinden Legends of Tomorrow'da "Çizgi roman karakterlerinden oluşan bir ekip nasıl batırılır?"ın evrelerini detaylı olarak görüyorken, Titans üyelerinin, kostümlü hallerinden çok günlük kıyafetleriyle oradan oraya gitmesini izlemek herkes için yıkıcı olur. Bu arada Greg Berlanti'nin yapımcılardan birisi olması, dizinin CW dizileriyle aynı evrende geçebileceği ihtimalini güçlendiriyor. Yeni sezonda Black Lightning'in de gelmesiyle kanalda haftada beş süper kahraman dizisi yayınlanacak. Bu da bir kanal için çok fazla sayıda aynı türde dizi demek. CW'da kontenjan dolduğuna göre evrenin yeni projeleri bu yeni platformda devam edebilir. Böyle olursa da DC'nin neden Berlantiverse için bu kadar ısrar ettiği tartışılabilir. Başka bir açıdan düşünürsek, WB'nin Berlanti Productions'la maddi manevi iyi bir ilişkisi olduğunu varsayıp bağımsız bir dizide de onlarla çalışmak istedikleri söylenebilir. Ama hangi evrende geçerse geçsin aynı kafayla devam etmek sonuç olarak izleyiciye aynı işkenceyi verecektir. Bu yeni dijital platformla birlikte uzun zamandır hayallerini kurduğumuz Netflix ve DC ortaklığında geliştirilecek bir dizi olasılığının da yok olduğunu düşünüyorum. Netflix dizilerinin ortalama kalitesinin ne kadar yüksek olduğu göz önünde bulundurulduğunda bu üzücü bir gelişme olarak varsayılabilir belki. Ancak Titans'ın ve devamında gelecek yeni dizi içeriklerinin sadece ve sadece DC'ye ait bir ortamda gerçekten kaliteli bir çağ başlattığını görmek Netflix hayallerimizin de üstünde duruyor.


Bence bu yeni dijital servis işinin en eğlenceli yanı çizgi diziler ve çizgi filmler olacak. İkinci sezon sonunda iptal edilerek bizleri büyük üzüntüye boğan Young Justice'in üçüncü sezonu tek başına cezbedici bir neden teşkil ederken, eski DC çizgi dizilerine de yer verilmesi muhteşem olur. Batman: The Animated Series, The New Batman Adventures, Superman: The Animated Series, Batman Beyond, Justice League gibi unutulmaz işlerin bütün bölümleriyle elimizin altında olduğunu düşünmek bile adeta bir kalp krizi sebebi. Zor bir ihtimal de olsa Beware The Batman ya da Green Lantern: The Animated Series'in yeniden hayat bulduğunu görmek bir hayli sevindirici olabilir. Bunların yanı sıra Batman: Mask of the Phantasm'dan bu yana bütün DC animasyon filmlerinin de platformda yer alması çok büyük bir artı olur. Sinema filmleri için konuşursak 40'lı yıllarda çekilen Batman ve Superman serial'larından günümüze kadar olan tüm DC filmleri izleyiciyle buluşturulabilir. Bunlara ek olarak farklı içerikler sunan yaratıcı programlar ve belgesel serileri bu uygulamayı zenginleştirebilir. DC Comics karakterlerinin kocaman bir tarihe sahip olması içerik için büyük bir avantaj bana kalırsa.

Şimdilik Young Justice: Outsiders ve Titans dışında bu atılımla ilgili hiçbir net bilgi yok. Umalım da Warner Bros ve DC'nin bu yeni hareketi başarılı olsun ve zamanla bu servis başta Türkiye olmak üzere diğer ülkelere ulaşsın. Biz de sinema ve televizyonun değişimine DC kalitesiyle yakından tanıklık edelim.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bir Sherlock Holmes İncelemesi

Bu "The Batman" Bir Başka

Doğu Ekspresinde Cinayet / Murder on the Orient Express (2017) Eleştirisi