DC Filmleri İçin Bestelenen En İyi 15 Şarkı!


Geçen yaz Suicide Squad'ın soundtrack albümü büyük hit olmuş, oldukça yüksek satış rakamlarına ulaşmıştı. Şarkıların popülerliğini Grammy adaylıklarının da takip etmesi Warner Bros.'u belli ki mutlu etmiş. Zira içeriği geçen hafta açıklanan Wonder Woman soundtrack albümünde Sia'ya ait olduğu belirtilen ve yakın zamanda yayınlanması beklenen "To Be Human" isimli yepyeni bir parça mevcut. Görünen o ki WB, Tim Burton ve Joel Schumacher'ın Batman serisindeki gibi istikrarlı olarak ünlü sanatçılara DC yapımları için yeniden şarkı yaptırmaya başladı. Kişisel olarak müzik piyasasında ses getiren isimlerin sinema filmlerine özel bir şeyler hazırlamasını çok keyifli buluyorum. Ortaya birbirinden kaliteli işler çıkıyor çünkü. Hem filmi bambaşka bir seviyeye çekiyorlar hem de gerçekten sevildikleri takdirde popüler kültüre büyük katkıda bulunup ölümsüz oluyorlar. James Bond serisine baktığımız zaman bunun en iyi örneklerini görüyoruz. Matt Monro'dan Shirley Bassey'e, Tom Jones'tan Duran Duran'a, Madonna'dan Adele'e dönemin en ünlü sanatçılarının seslendirdiği başarılı işler bunlar. Öyle ki artık kendi başlarına bir tür bile oluşturuyorlar. Bu sebeple hazır SS'in soundtrack albümüyle birlikte çorba kaynamaya başlamışken DC'nin yeniden buna yönelmesi gayet mantıklı bir hamle. Hazır böyle güzel bir şey gerçekleşiyorken biz de DC yapımları için bestelenen en iyi şarkılara bir göz atalım. Ama listeye geçmeden önce açıklamam gereken birkaç husus var.

Öncelikle haksızlık yapmamak adına her filmden en az bir şarkı almaya dikkat ettim. Bazı filmlerdense birden fazla parçayı listeye koydum. Çünkü kimi yapımlarda sadece tek bir özgün şarkı bulunurken kimilerindeyse bir albüm dolusu yepyeni beste vardı. Çoğunluk olarak albüme sahip olan yapımlar Burton ve Schumacher'ın çektiği Batman filmleri olduğu için de Kara Şövalye'nin adını listede bayağı bir göreceğiz. Ayrıca az iyiden en iyiye doğru sıralama yapıp güzelim şarkıları sayıların insan algısındaki değişkenliğine maruz bırakmak istemedim. Bu yüzden liste kronolojik olarak hazırlandı. Son olarak geçtiğimiz yıl aramızdan ayrılan Prince telif hakları konusunda bayağı katı olduğu için şarkıları Youtube'da yer almıyor. Bu sebeple buraya koyamadığım eserlerini Spotify'dan kolaylıkla dinleyebilirsiniz. O halde başlayalım!

1- Maureen McGovern - Can You Read My Mind - Superman (1978)


55 milyon dolarlık bütçesiyle döneminin en pahalı filmi olan "Superman", Richard Donner'ın sade yönetmenliği ve John Williams'ın eşsiz müzikleriyle akıllara kazınmıştı. Maureen McGovern'ın seslendirdiği şarkı aslında filmin soundtrack albümünün içinde yer alan Love Theme'in sözlü versiyonu. Superman ve Lois'in Metropolis semalarında uçtuğu ikonik sahnede çalan bu müziğe bugün herkes aşina ama McGovern'ın güzel sesiyle parçanın ayrı bir tat verdiğini belirtmek gerek. İşin ilginç tarafı ise Lois Lane'i canlandıran Margot Kidder'ın ilk etapta şarkıyı seslendirmesi planlanıyordu. Ancak daha sonra yönetmen Donner'ın direktifiyle bundan vazgeçildi.


2- Chaka Khan - No See No Cry - Superman III (1983)


Superman serisinin üçüncü filmle birlikte düşüşe geçmesinin en büyük sebeplerinden birisi dönemin eğlenceli modasına kendini biraz fazla kaptırıp Çelik Adam mitinden bayağı bir ödün vermesiydi. Seride yaşanan değişim şarkılardan da belli oluyordu. Chaka Khan'ın söylediği "No See No Cry", disko tadındaydı ama albümün içinde parlıyordu.


3- Prince - Trust - Batman (1989)


80'lerin sonlarında medya devlerinin ve film şirketlerinin birleşmeye başlaması gişe canavarı filmler için yeni bir dönem başlattı. Warner Bros. bu yeni dönemin ilk büyük film serisi olacak Batman'e büyük oynadı ve zamanın en popüler sanatçılarından birisi olan Prince'e kapsamlı bir soundtrack albümü hazırlattı. Filmin başarısıyla birlikte Billboard listelerini altüst ederek 6 hafta zirvede kalan albüm 90'ları kasıp kavuran Batmania'nın başlangıcında bir hayli etkili oldu. Albümün en iyi şarkılarından biri olan "Trust", Gotham'ın 200. yıl kutlamalarında Joker'in halka para saçtığı sahneyle belleklerimize yer etti.


4- Prince ve Sheena Easton - Arms of Orion - Batman (1989)


Albümün romantik parçalarından biri olan "Arms of Orion", Prince ve Sheena Easton'ın düet yaptığı bir ballad olarak listemizdeki yerini alıyor. Aynı yıldıza bakan farklı yerlerdeki iki aşığın anlatıldığı şarkıda Bruce'un gizli kimliği yüzünden Vicky Vale ile ortak paydada buluşamamasına vurgu yapılıyor. Sözleri de yazan Easton, daha önce 1982 yapımı Bond filmi For Your Eyes Only'nin aynı isimli şarkısını seslendirmişti.


5- Prince - Partyman - Batman (1989)


Filmin diegetic (karakterlerin de duyabildiği) şarkılarından olan "Partyman", belki de albümün en karakteristik parçası. Joker'in Gotham Sanat Galerisi'ni bütün sanatseverliğiyle mahvettiği sahnede bangır bangır çalan parça Jack Nicholson'ın muhteşem performansıyla kafamıza kazınmıştı. "Gentlemen! Let's broaden our minds!"


6- Prince - Scandalous! - Batman (1989)


Batman 1989'un soundtrack albümünden olan son parçamız "Scandalous", Prince'in, babası John Nelson ile beraber yazdığı duygusal bir çalışma. Filmin kapanış jeneriğinde çalan şarkının 19 dakikalık The Scandalous Sex isimli bir versiyonu da mevcut.


7- Siouxsie and the Banshees - Face to Face - Batman Returns (1992)


Yönetmen Tim Burton'ın kendine has özelliklerini ilk filme göre daha fazla barındıran Batman Returns, Bruce Wayne ve Selina Kyle arasındaki ilişkiyi alabildiğine derin işlemişti. Maskelerin düştüğü ve gerçeklerin ortaya çıktığı unutulmaz balo sahnesinde çalan "Face to Face", karakterlerle her açıdan müthiş bir uyum yakalamıştı. Siouxsie and the Banshees'in söylediği parça, bir şarkı senaryoya ne kadar hizmet edebilirse filmimize o kadar hizmet etti. Her izleyişte aynı tadı bıraktığına göre de hala etmeye devam ediyor.


8- Tia Carrere - I Never Even Told You - Batman: Mask of the Phantasm (1993)



Takvimler 1993'ü gösterdiğinde Batman, döneminin en fazla ses getiren film serisi ünvanını çoktan kazanmıştı. Bunun üzerine Batman: The Animated Series'in hemen önceki yıl animasyonda yakaladığı büyük başarı, ileride "gelmiş geçmiş en iyi Batman animasyonu" olarak nitelendirilecek olan Mask of the Phantasm'ın çekilmesine neden oldu. Kara Şövalye'nin ilk yıllarına odaklanan film, Bruce'un ikili hayatı seçme konusunda yaşadığı ikilemi gözler önüne seriyordu. Tia Carrere'nin animasyon için seslendirdiği "I Never Even Told You", karakterimizin, ailesinin öldüğü gece ettiği yeminle birlikte nelerden vazgeçtiğini olabilecek en üzücü biçimde anlatıyordu.


9- U2 - Hold Me, Thrill Me, Kiss Me, Kill Me - Batman Forever (1995)


Joel Schumacher'ın Batman filmleri pek çok açıdan yerden yere vurulur. Ancak yönetmenin yaptığı doğru işlerden bir tanesi seriyi 90'ların ruhuyla iyice harmanlamasıydı. Batman Forever'ın campy yanını çıkardığımızda elimizde hiç de fena olmayan bir ton kalıyor bana göre. Özellikle filmin yarattığı asi Dick Grayson imajı ve çalan şarkılar 90'lar modasını başarılı bir şekilde yansıtmayı beceriyor. Bu yüzden ki U2, Seal, Nick Cave, Massive Attack gibi müzisyenleri ve grupları bir araya getiren Batman Forever'ın soundtrack albümü 90'ların en simge işlerinden bir tanesi oldu. Prince'in Batman albümü gibi çok iyi satış rakamlarına ulaştı ve Amerikan listelerinde tepeyi gördü. U2'nun besteleyip söylediği Altın Küre ve Grammy adayı "Hold Me, Thrill Me, Kiss Me, Kill Me", hem kalitesiyle hem de klibiyle albümün en iyi iki parçasından biri olarak listeye adını altın harflerle yazdırıyor.


10- Seal - Kiss From a Rose - Batman Forever (1995)


Batman Forever'ın soundtrack albümünün diğer en iyi parçası ise işte bu. Seal'ın ve listemizin en bilinen şarkılarından olan "Kiss From a Rose", Amerika listelerinde ilk sırayı görmüş ve 1996 yılında üç Grammy ödülü birden kazanmıştı. Parçanın klibini de çeken yönetmen Joel Schumacher, aslında ilk başta Seal'dan Bruce Wayne ve Chase Meridian arasında geçecek bir sahne için romantik bir şarkı istemişti. Ancak şarkı sahneye uymayınca filmin kapanış jeneriğinde kullanıldı.


11- The Smashing Pumpkins - The End Is the Beginning Is the End - Batman & Robin (1997)


90'ların ilk yarısında fırtına gibi esen Batman serisi, serisinin dördüncü filmi Batman & Robin'den aldığı ağır darbe yüzünden kan kaybederek sona erse de soundtrack albümü filmin çok önünde bir işti. The Smashing Pumpkins, R. Kelly, R.E.M. gibi isimlerin yer aldığı albümün en dikkat çekici parçalarından olan "The End Is the Beginning Is the End"in sözleri, grup solisti Billy Corgan'ın dediğine göre 40'lı yılların Batman'ini işaret ediyor. En iyi Hard Rock performansı dalında gruba bir Grammy ödülü kazandıran şarkı, yıllar sonra Zack Snyder'ın Watchmen uyarlamasında da kullanıldı.


12- R. Kelly - Gotham City - Batman & Robin (1997)


1996 yılında Space Jam için söylediği "I Believe I Can Fly" ile gönüllerde taht kuran R. Kelly'nin Batman & Robin şarkısı Gotham City, çok fazla bilinmese de en az onun kadar kadar güzel bir parça. Filmin bütün çılgınlığına karşın sakin melodisiyle dönemin Batman serisine hoş bir veda... R&B soslu bir Gotham ilahisi...


13- Cherie - Betcha Never - Batman: Mystery of the Batwoman (2003)


Batman: The Animated Series ile başlayıp genişleyen DCAU'nun son filmi Mystery of the Batwoman, evrenin önceki iki filmine nazaran daha aydınlık bir yapımdı. Milenyumun etkisinin bariz hissedildiği filmin finalinde Bruce, Kathy Duquesne ile mutluluğa yelken açarken Fransız şarkıcı Cherie'nin seslendirdiği "Betcha Never" çalmaya başlıyor ve daha önce hiçbir Batman filminde tanık olmadığımız şekilde yazılar yazıyordu. Bir devrin değiştiğine işaret ettiği için tüm hareketliliğine rağmen hafif de yürek burkuyordu. Ama ne var ki güzel şarkıydı!


14- Twenty One Pilots - Heathens - Suicide Squad (2016)


Ve geldik yakın zamana. Uzun süredir bir DC filminde yeni bir şarkı göremezken geçen yılın en tartışılan yapımlarından olan Suicide Squad'ta nihayet istediğimizi aldık. Bir albüm dolusu yeni parça ve cover... Şarkılar ilk yayınlandığı andan itibaren ses getirdi ve filme yapılan bütün kötü eleştirilere karşın 745 milyon dolarlık hasılatta oldukça önemli bir rol oynadı. Albümün en öne çıkan parçası Heathens, filmle her açıdan bir bütün olmayı başardı. Bu başarıyı da üç Grammy adaylığı takip etti.


15- Sucker for Pain - Suicide Squad (2016)


Aykırı filmin aykırı albümü olur! Bütün bu çılgınlığın içinde "Heathens" ile parlayan başka harika işler de vardı. Ama hiçbiri "Sucker for Pain" gibi değildi. Ayrı kariyerleri olan müzisyenlerin Suicide Squad misali bir araya gelmesi bu şarkıyı daha da anlamlı kılıyor. Lil Wayne, Wiz Khalifa, Imagine Dragons, Logic, Ty Dolla Sign ve X Ambassadors... Başka söze gerek yok.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bir Sherlock Holmes İncelemesi

Bu "The Batman" Bir Başka

Doğu Ekspresinde Cinayet / Murder on the Orient Express (2017) Eleştirisi